Два поредни дни от месец юни се посвещават на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.
Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край. Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност; за кюстендилеца тя е “Черешчица род родила”...
Още Плиний Стари съобщава, че римските градинари опитвали да присадят череша на лаврово дърво, за да го увенчаят. Това говори за царствеността на черешата, с което дори славният пълководец Луций Лициний увенчавал радостта от победите си. Естетиката на цъфналия черешов цвят, обърнат към слънцето, е наситен с мистична дълбочина, черешата е символ и украса за аристокрацията и дипломацията във всички общества. Черешата е и един от знаковите символи за Кюстеднил.
Станете и Вие част от празненствата в Кюстендил!
Дата на тръгване: 22.06.2013 г.
Маршрут: София – Земенски манастир - Кюстендил
Програма:
ПРОГРАМА:
Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски по маршрут София – Земенски манастир - Кюстендил. Разглеждане на Земенският манастир „Свети Йоан Богослов”, разположен в полите на Конявската планина в поречието на р. Струма, в непосредствена близост до град Земен. Понастоящем Земенският манастир не е обитаван от монаси и е превърнат в музей. Отпътуване за Кюстендил и свободно време за включване в тържествата на Кюстендил по повод Празника на черешата и за обяд. По желание посещение на Историческия музей в града, Галерията на Владимир Димитров Мастора, къщата на Димитър Пешев, римските терми и други забележителности в Кюстендил. Отпътуване за София около 16,30 часа.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.
На “Празника на черешата” животът се превръща просто в купа с череши.
Първият етап преминава под надслов - „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.
Паралелно с това се провежда фолклорния празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.
Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.
В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - кървинг изкуство, както и красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.
Всяка година партньор на Общинате е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.
За поредна година част от празника ще бъде гостуването на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Неговата програма включва провеждането на кулинарна изложба на уникални регионални ястия, представени от жители на района, участващи в празника. Специално жури, което включва представители на медиите, местната общинска администрация, шеф-готвачи и официални гости, оценява ястията по утвърдени критерии и обявава победителите в различните категории, които получават предметни награди.
Част от фестивала е демонстрационно готвене на професионална кухня, на което се изявяват ученици от професионалната гимназия по туризъм в селището-домакин.
В програмата на празненството са включени и детски пленер и пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика, представителна извадка от националната изложба за детски рисунки „Рецептите на баба”.
Двудневните черешови празненства завършват с богата художествена програма.
Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.
По света и у нас притежава лиценз за туроператор и турагент N: РКК-01-6094 и застраховка отговорност на туроператора N: 13160123320000003.
Важно! Използваните снимки, изображения и картинки са предоставени от доставчика на настоящата промоция. Неизползван в срок ваучер се счита за НЕВАЛИДЕН и сумата по него не се възстановява. Ако имате въпроси или препоръки, моля, свържете се с нас на тел. 985 4000 или ни пишете на info@deals.bg